yoginis-with-swords

Yogafestivals zijn er in alle soorten en maten. De ongekroonde koning van de yogafestivals is zeker het Europees yogafestival in Frankrijk. Het Europees yogafestival, en zijn Amerikaanse tegenhanger, de Summer Solstice, zijn een essentiële ervaring voor elke yogi, in ieder geval voor elke kundalini yogi. Het Europees yogafestival duurt acht dagen. Er zijn vele workshops op het gebied van kundalini yoga te vinden. En er zijn vele grote leraren die daar les geven. De eerste vijf dagen van het festival zijn ingeruimd voor deze workshops. Omdat kundalini yoga een breed gebied beslaat, zijn er ook vele workshops op aan yoga gerelateerde gebieden te vinden op het festival. Te denken valt aan workshops op het gebied van gezond eten, workshops speciaal voor vrouwen, speciaal voor mannen, dansworkshops, Sat Nam Rasayan, en vele andere zaken. Ook zijn er verschillende vormen van healing te vinden. De dag wordt gevuld door workshops, karma yoga, en 's avonds is er natuurlijk de bazaar voor mensen die graag iets willen kopen.

Het hoogtepunt van het Europees yogafestival wordt gevormd door de drie dagen witte tantra. De driedaagse witte tantrische yoga is uniek voor het Amerikaans en Europees yogafestival. Normaliter wordt witte tantra slechts een dag gegeven, en wel op verschillende plekken door de hele wereld. Het festival bereidt je voor op de intensieve witte tantra door middel van een yogisch dieet bestaande uit mungbonen met rijst en kruiden en hete saus. 's ochtends krijg je een banaan en een sinaasappel. Daarnaast eten veel mensen 's ochtends de zogenaamde zomerwendesoep, een licht alkalische soep bestaande uit aardappelen, sellerie en verschillende kruiden.

Dat dieet, en die vijf dagen voorbereiding op de witte tantra, heb je ook wel echt nodig. Witte tantra is een intensief fenomeen, en het is echt een noodzakelijke ervaring voor kundalini yoga. Het wordt zelfs gezegd dat de gehele discipline van kundalini yoga gaan slechts een voorbereiding is op de beoefening van witte tantra. Witte tantra is een oefening in groepsbewustzijn. En in deze vorm van yoga wordt gesteld dat groepsbewustzijn een voorwaarde is voor universeel bewustzijn. Er wordt dan ook veel met groepen gewerkt, groepen waarin je doet aan karma yoga, deze heet 'misselgroep', en is vaak naar land ingedeeld. Je zult zien dat je de andere groepsleden uiteindelijk kunt zien als deel van jezelf. En dat is eigenlijk het hele doel. Yogi Bhajan zegt: 'als je God niet in alles ziet, dan zie je God überhaupt niet.'

's Avonds is er op het yogafestival vaak ook muziek te vinden. En er zijn vele bekende yoga artiesten die er optreden. Het is ook druk op het yogafestival. Gemiddeld komen er ruim 2000 mensen op af. Het is een behoorlijk indrukwekkend gezicht om al die mensen in rijen van twee tegenover elkaar de witte tantra te zien beoefenen. Die meditatie-oefeningen gaan steeds dieper naarmate de dagen vorderen. In het begin is het moeilijk. Later stijgt de energie, mensen die dat kunnen zien, spreken van een blauwe gloed die om de tantrabeoefenaren heen te zien is. Zodra die blauwe gloed is ontstaan, zit je als het ware in de juiste zone voor de meditatie.

Meer informatie over het Europees yogafestival vind je hier.

Geïnspireerd door het Europees yogafestival zijn er ook allerlei landelijke yoga festivals ontstaan.

In Nederland is zeker wel de bekendste het yogafestival op Terschelling, een jaarlijks terugkerend fenomeen, zonder witte tantra, maar waar je wel heel veel verschillende soorten yoga kunt uitproberen. In Nederland hebben we verder ook nog het Haarlems yogafestival.

Verder in Europa zijn er yogafestivals in Engeland, Duitsland, Frankrijk. En er zijn er ook in de Oosteuropese landen. Op andere continenten zijn ook yogafestivals te vinden, zo is er onder andere een compleet kundalini yogafestival dat jaarlijks plaatsvindt in China.

Contact

Voor vragen (& antwoorden) neem je contact op met Gurprakash.
+31 641011365
[email protected]
Burgemeester Tellegenstraat 144
1073 KG Amsterdam

Amrit Nam Sarovar Nederland

DE SCHOOL

Amrit Nam Sarovar Nederland is onderdeel van de internationale Kundalini Yoga-school Amrit Nam Sarovar met trainingen, workshops en speciale programma's in Europa, Rusland, Azië en Australië.